Energielabel C-verplichting - kantoorruimte

Energielabel, verplicht label C voor kantoren.


Het woord energielabel valt steeds vaker bij het hebben van vastgoed. Ik merk dat er veel onduidelijkheid is bij eigenaren én vastgoedprofessionals bij de labelverplichting voor kantoorgebouwen. Met deze blog probeer ik helder uiteen te zetten hoe het nu daadwerkelijk zit.

Sinds november 2018 is het Bouwbesluit 2012 gewijzigd. Per 1 januari 2023 is een energielabel voor kantoorgebouwen verplicht en mag een kantoorgebouw zonder label niet meer gebruikt worden als kantoor. Dit betekent dat ieder kantoor groter dan 100 m2 een energielabel C of beter dient te hebben. Dat houdt in dat de Energie-Index 1,3 dient te zijn of beter.

Het Bouwbesluit 2012 bevat voorschriften voor veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu. Alle bouwwerken moeten aan die voorschriften voldoen. Het besluit bevat ook Europese voorschriften en toezeggingen aan de Tweede Kamer.

Uitzonderingen
 

Zoals wellicht bekend zijn er een aantal uitzonderingen, waarbij je niet aan de labelplicht C hoeft te voldoen. Bij onderstaande uitzonderingen geldt de labelverplichting niet:
 
  • De gebruiksoppervlakte van de kantoorfuncties (exclusief nevenfuncties) minder dan 50% is van de totale gebruiksoppervlakte van het gebouw;
  • De gebruiksoppervlakte van de kantoorfuncties en nevenfuncties daarvan in het gebouw minder dan 100 m2 is;
  • Als het gebouw een Rijks-, provinciaal- of gemeentelijk monument is;
  • Als het een kantoorgebouw betreft dat binnen 2 jaar gesloopt of getransformeerd wordt;
  • Als het gaat om een kantoorgebouw dat wordt onteigend of aangekocht in het kader van de onteigeningswet;
  • Als de maatregelen die nodig zijn om een energieindex van 1,3 (Label C) te realiseren een terugverdientijd hebben van meer dan 10 jaar;

 

Wat gaat dit mij als eigenaar kosten?

De eerste vraag die veel eigenaren stellen is "Wat gaat me dit kosten?". In veel gevallen uit de praktijk blijkt dat met een aantal relatief kleine aanpassingen label C wel gehaald wordt. De volgende aanpassingen blijken daarbij het meest effectief om zo snel mogelijk dit label C te bereiken:
 

  • Plaatsen van LED-verlihcting;
  • Plaatsen van HR++ beglazing;
  • Na-isoleren van vloeren, daken en gevels.


Label C, en dan?

Voorlopig is het hebben van een energielabel C voldoende voor de norm van 2023, maar de Rijksoverheid streeft naar een energieneutrale gebouwde omgeving in 2050. We verwachten dus ook dat in 2023 een nieuwe norm doorgevoerd zal worden, waarbij label A als einddoel zal dienen. Als kantooreigenaar kan je dus beter alvast voorbereid zijn op wat komen gaat en nu al investeren in een zo hoog mogelijk energielabel.


Handige tools voor jou als vastgoedeigenaar:
 

  • Met de Beslisboom - energielabel C kantoren kan je eenvoudig bepalen of je aan deze labelverplichitng dient te voldoen in 2023, en zo ja welke acties nodig zijn. 
  • In de infographic Praktijksituaties zie je voorbeelden van de verschillende praktijksituaties die zich daarbij kunnen voordoen.
  • Op de website van de RVO staat veel actuele informatie over de labelverplichting, diverse praktijkvoorbeelden en informatie over het nieuwe energielabel wat zal gelden vanaf 1 januari 2021.
  • Met de Energiebesparingsverkenner Kantoren krijg je een indicatie van hoe je aan de Energielabel C-verplichting kunt voldoen. De verkenner geeft inzicht in de investeringskosten, de jaarlijkse besparing op energiekosten en de terugverdientijd. Ook zie je het milieueffect, uitgedrukt in CO2-reductie per m2. (Deze Energiebesparingsverkenner Kantoren werkt tot mijn grote frustratie alleen goed op een Windows-computer)


Advies nodig?

Mocht je vragen hebben of er zelf niet helemaal uitkomen, mag je altijd contact met ons opnemen. Wij werken samen met een aantal kundige partners die ervoor kunnen zorgen dat je een gedegen advies hebt om je kantoorgebouw toekomstbestendig te houden. We brengen je graag met ze in contact.
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring