Asbest en nu?

Verbod op asbestdaken.

Er is veel discussie over asbest de laatste jaren. De regering werkt aan een verbod op asbestdaken. Het kabinet stelde voor om per 2025 asbestdaken te verbieden. Dit verbod was recent in het nieuws, waarbij de Eerste Kamer dit voorstel heeft verworpen. Er komt dus voorlopig geen verbod op asbestdaken. Uiteindelijk vindt de Eerste Kamer dat de verwijdering van asbest gepaard dient te gaan met verduurzaming. Ook vinden ze dat de kosten daarvan niet zondermeer bij de gebouweigenaren gelegd kunnen worden. Wat ik persoonlijk een goede keuze vind.

Ondanks dat het voorlopig niet verboden wordt is het wel belangrijk asbest te herkennen bij bijvoorbeeld een aankoop van een gebouw. Buiten het feit dat het schadelijk kan zijn voor de gezondheid, kan ook een verbouwing aanzienlijk duurder uitvallen als er asbest gevonden wordt. Wij werken als makelaarskantoor samen met specialisten op dit gebied en kunnen u bij een aankoop adviseren in het kader van asbest. Zo voorkomt u problemen en onverwachte kosten.


Wat is asbest?

Asbest is een verzamelnaam voor zes in de natuur gevormde mineralen met een vezelstructuur. Asbest stond lang bekend om een aantal goede eigenschappen: het is sterk, slijtvast en bestand tegen hoge temperaturen. Daarnaast was het ook nog eens goedkoop. In Nederland zijn veel toegepaste soorten: witte asbest, bruine asbest en blauwe asbest. Deze werden verwerkt tot een variatie aan producten. Dit deed men met een bindmiddel zoals cement, karton, lijm of gips. Dit werd in Nederland tot 1994 veel in gebouwen en woningen gebruikt, waarbij men er later achter kwam dat asbest risico’s voor de gezondheid met zich mee kan brengen. Witte asbest (chrysotiel) is de meest voorkomende asbestsoort in Nederland.


Hoe herken ik asbest?

Het herkennen van asbest is vaak lastig. Tot 1994 werd asbest veel gebruikt bij het bouwen van gebouwen en huizen. Het werd verwerkt in bijvoorbeeld cement en golfplaten. Sommige asbestvormen zijn goed herkenbaar, zoals asbest golfplaten. Deze zijn vaak donkergrijs en hebben een grove structuur en golven van ca. 10 cm breed. 

Er zijn honderden verschillende toepassingen met asbest, waardoor het onmogelijk is om al die vormen te herkennen. Hierbij is het belangrijk om te kijken naar het bouwjaar van het gebouw. Is het gebouw na 1994 gebouwd, dan is redelijkerwijs aan te nemen dat er geen asbest meer gebruikt is. Als je twijfel hebt is het verstandig om een asbestinventarisatie te laten opstellen door een specialist. Op die manier weet je zeker waar en in welke vorm asbest is gebruikt.


Asbest verwijderen.

Asbest kan levensgevaarlijk zijn. Niet direct, maar als deze vezels vrijkomen en ingeademd worden, kan dat schadelijk en zelfs dodelijk zijn op termijn. Als u het asbestdak wilt vervangen zijn daar een aantal regels voor bepaald:
 
  • Eigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor het verwijderen van hun asbestdak;
  • U dient een sloopmelding te doen bij uw gemeente;
  • Denkt u erover om zelf het asbestmateriaal te verwijderen? Dan zijn daar voorwaarden aan verbonden, en mag dit niet altijd. Voorbeelden waarbij u niet zelf aan de slag mag:
    • Uw asbestdak is al beschadigd;
    • Uw asbestdak is groter dan 35 m²;
    • U heeft asbesthoudende dakleien op het dak;
    • Het asbestdak ligt op een bedrijfspand.

U kunt subsidie aanvragen voor het verwijderen van uw asbestdak waarbij er wel voorwaarden gelden. De belangrijkste voorwaarde is dat u uw asbestdak laat verwijderen door een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf. Deze subsidieregeling geldt voor particulieren, bedrijven, non-profit organisaties en overheden.
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring